Cercetășia în lume

Cercetăşia este cea mai mare organizaţie mondială educativă de tineret, care, de peste 100 de ani, contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a sutelor de milioane de oameni care au respectat Promisiunea Cercetaşului.

Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetășești (WOSM) este o mişcare globală, non-guvernamentală şi non-profit cu peste 30 de milioane de membri din 216 de ţări şi teritorii, două treimi din membri săi provenind din țări în curs de dezvoltare.

Biroul Mondial, aflat în Geneva, promovează oportunităţi internaţionale, inclusiv tabere şi proiecte, având ca scop întărirea relaţiilor dintre organizaţii de cercetaşi membre ale Mişcării Scout din toată lumea.

Azi, cercetaşi din toate ţările lumii sunt implicaţi în proiecte de dezvoltare pe teme diverse, cum ar fi educaţia păcii, dependenţa de droguri şi prevenirea ei, apă curată şi salubritate, instrucţie si conservarea mediului.

În lume există 155 de ţări cu Organizaţii Naţionale recunoscute şi 26 de teritorii unde există cercetaşi, uneori filialele organizaţiilor de cercetaşi fiind departe de sediul acestora.

Din 155 de Organizaţii Naţionale, 122 aparţin doar de Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetășești (WOSM) şi 34 aparţin atât acesteia cât şi Asociaţiei Mondiale a Ghidelor şi Cercetaşilor (WAGGGS).

Din 122 de Organizaţii Naţionale care aparţin doar de WOSM, 95 sunt dedicate atât băieţilor cât şi fetelor în unele sau în toate programele pe care le propun, 20 sunt doar pentru băieţi şi toate cele 34 de organizaţii care aparţin de WOSM şi WAGGGS sunt deschise atât băieţilor cât şi fetelor.

De asemenea în 35 de ţări există cercetaşi fără ca aceştia să aparţină unei Organizaţii Naţionale Scout, membră WOSM.

După informaţiile WOSM, pe Glob există doar 6 ţări fără cercetaşi, în unele dintre ele deoarece nu este permis. Aceste ţări sunt:

  • Andorra
  • Republica Populară Chineză
  • Cuba
  • Corea de Nord
  • Republica Populară Democrată Lao
  • Myanmar