2% PENTRU EDUCAȚIE

Prevederea 2% este un mecanism de transparență fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație).

De ce să direcționați 2% din impozit către cercetași?

Proiectele în care suntem implicați, fie ele proiecte ecologice, civice și sociale, de conștientizare sau de orice altă natură, sunt ghidate după motto-ul nostru „Lăsați lumea mai bună, decât ați găsit-o”. Astfel, intenția noastră este de a avea un impact pozitiv în comunitatea din care facem parte, contribuind în același timp și în mare măsură la dezvoltarea personală a celor implicați. Oferim o metodă de educație alternativă, tinerilor cu vârstă de peste 5 ani.  Scopul principal al cercetășiei este să ajute fiecare tânăr(ă) să-și atingă potențialul, astfel încât să devină un cetățean activ, responsabil și fericit atunci când va deveni adult, contribuind astfel la crearea unei lumi mai bune.

De ce e bine să folosiți această prevedere? Pentru că:

  • nu vă costă nimic!
  • contribuiți la eficientizarea cheltuirii banului public - deci al dumneavoastră!
  • vă puteți asigura că acești bani rămân în comunitatea tîrgumureșeană, reinvestindu-i către o organizație locală.
  • este un mecanism democratic ce contribuie la transparența politicii fiscale și bugetare
  • asistă organizațiile neguvernamentale în eforturile lor de a soluționa diferite probleme sociale
  • le permite cetățenilor să contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fără a genera însa un cost suplimentar
  • degrevează bugetul de stat având în vedere că serviciile oferite de organizațiile neguvernamentale sunt în general de calitate bună și eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece organizațiile neguvernamentale mobilizează resurse financiare din surse diferite și multe implică munca voluntarilor
  • creează o legatură între stat, cetățeni și organizații, contribuind astfel la dezvoltarea societății civile și a capitalului social

Utilizarea prevederii 2% creează un mecanism prin care un cetățean poate decide modul în care sunt cheltuiți 2% din impozitul datorat pe venit, direcționând această sumă către o organizație neguvernamentală. Apare astfel o formă de parteneriat între cetățean, autorități fiscale și sector ONG. Practic cetățeanul spune statului modul în care vrea sa fie cheltuită o parte din impozitul său.

Ce trebuie să faceți?

Pasul 1: Descărcați de AICI FORMULARUL 230.

Pasul 2: Completați datele pe declarația în funcție de sursa dumneavoastră de venit:

  • completați Declaratia 230 - punctul I, respectiv punctul II este completat deja cu datele organizației noastre și nu uitați să semnați în partea de jos a paginii. Nu vă faceți probleme dacă atunci nu cunoașteți suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteți lăsa căsuța necompletată. 
  • dacă aveți venituri din alte surse (cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc): completați declarația 200. Vă rugăm să completați cu atenție toate datele, inclusiv datele organizației: nume, cod fiscal și cont bancar. Atenție contul bancar în format IBAN are 24 de cifre!

Pasul 3: Trimiteți prin poștă declarațiile administrației financiare de care apartineți sau depuneți-o personal.

 

Datele organizației noastre:

Organizația Națională Cercetașii României,

filiala Tîrgu-Mureș (O.N.C.R. filiala Tg.Mureș)

cod fiscal: 8648661

cont bancar: RO34 RNCB 0193 0159 7532 0001

(RO34RNCB0193015975320001)