Lupișori

Între 5 şi 10 ani puterea imaginaţiei copiilor este maximă, iar aceştia ajung să inventeze personaje inspirându-se din poveşti, de la televizor, din viaţa de zi cu zi. La această vârstă, copiii se imaginează ca fiind eroi din poveşti sau animale – personaje din desene animate, dar ştiu destul de bine că este doar un joc şi-l acceptă aşa cum este.


Cercetașii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, se numesc, simbolic: lupișori.

 

 

Modelul folosit pentru lupişori drept cadru simbolic este „Cartea Junglei” scrisă de Rudyard Kipling.

 

 

În imagine, se pot vedea simbolorile folosite din povestea cercetașilor lupișori și anume, personajele din cartea junglei.

 

 

Cadrul simbolic al cercetăşiei este situat în lumea imaginarului şi astfel, prin această asociere a realului cu imaginarul, totul devine mult mai atractiv pentru cercetaşi. Acest cadru reprezintă un instrument folosit în toate activităţile şi fără acesta cercetăşia nu ar mai fi cercetăşie. El reprezintă un element ludic, care pune în funcţiune imaginaţia şi diferă în funcţie de ramura de vârstă. Acest cadru dă copiilor senzaţia aventurii, dăruire pentru o cauză nobilă, precum şi explorarea curajoasă. Până şi noţiunea de cercetaş reprezintă un simbol: aceea de om care merge înainte, care înfruntă greutăţile şi facilitează drumul celor care vin în urma sa. (M. Ştefan, 2001, p.113). Acestui cadru i se datorează atractivitatea şi farmecul activităţii. Mediul despre care se vorbeşte este unul fantastic în care copiii pot trăi şi înţelege mai repede şi mai uşor Metoda Scout.