Adunarea Generală ONCR

Anual are loc Adunarea Generală a Organizației Naționale Cercetașii României, la care participă reprezentanți ai tuturor centrelor locale, dar și invitați speciali. Anul acesta ne-au onorat cu prezența João P. Armando Gonçalves, Președintele Comitetului Mondial al Organizației Mondiale a Mișcării Scout (OMMS) și Kevin Camilleri, Membru al Comitetului European Scout. Din partea Centrului Local Tîrgu Mureș am fost prezenți Radu Ioanițescu, delegat și eu, Diana Cernat. Acesta nu este procesul verbal al adunării, așa că îmi voi permite să împletesc informațiile cu câteva impresii personale, eu participând pentru prima dată la acest eveniment.

Ca orice eveniment cercetășesc, Adunarea Generală a început neoficial cu o seară înainte, pe data de 15 aprilie, cu întâmpinarea delegațiilor, la o poveste în oraș. Ne-am întâlnit prietenii din toate colțurile țării și am discutat despre subiectele ce urmau să fie dezbătute a doua zi. A fost foarte util să aflu din surse directe cât mai multe detalii despre problemele propuse pe agenda Adunării Generale. Fiecare subiect poate avea nenumărate aspecte, care ar fi încăput cu greu în documentele oficiale. Deși mi-au fost clarificate multe probleme, am rămas pe gânduri în seara aceea și am așteptat cu nerăbdare să văd cum se vor rezolva lucrurile a doua zi.

Adunarea Generală a început la ora 9, la Biblioteca Națională din București. Au fost prezenți reprezentanți din 60 de centre locale. Cuvântul de deschidere al lui Sabin Mureșan, Președintele Organizației Naționale "Cercetașii României" a fost cald, ca întotdeuna și chiar prezența lui pe parcusul întregii adunări a avut un efect împăciuitor asupra tuturor. În cuvintele lor de deschidere, Președintele Comitetului Mondial OMMS, João P. Armando Gonçalves și Keivn Camilleri, Membru al Comitetului European Scout, au menționat vizitele pe care le-au făcut cu mult timp în urmă cercetașilor din România și progresul înregistrat de organizația noastră în ultimii ani. Câteva cuvinte au fost spuse și de Radu Stinghe, Director Adjunct al Biroului Regional European OMMS. Cu ocazia venirii sale în țara noastră, João urma să se întâlnească zilele următoare și cu președintele României, Klaus Iohannis.

Au urmat sesiunile de lucru și discutarea subiectelor formale, specifice adunărilor generale: Raportul de activitate al Consiliului Director, al comisiei de Cenzori, al Scout Shop-ului, dar și raportul de activitate al Centrului Cercetășesc Nocrich și al Festivalului Luminii. Pe lângă o retrospectvă frumoasă a anului dată de cele din urmă, am avut ocazia să îmi îmbunătățesc cunoștințele juridice și să aflu mai multe despre managementul unei organizații. Spiritele s-au încins puțin la subiectul legat de buget, dar ar fi pueril să credem că astfel de probleme nu apar și nu se discută în cadrul unei organizații așa mari. Situația a fost gestionata, iar soluțiile legate de buget au fost lăsate în seama Consiliului Director.

Partea care mi-a plăcut cel mai mult a fost înființarea de noi Centre Locale, deoarece s-au prezentat activitățiile unor grupuri de inițiativă. Elanul și entuziasmul membrilor mai vechi și mai noi care au pus pe picioare aceste grupuri mi-a amintit de cercetășie în comunități, aproape de copii și tineri. Acum am înțeles cu adevărat conceptul de sat global: văzând o adunare cu oameni din toate colțurile țării, despărțiți de zeci, chiar sute de kilometrii, dar care sunt uniți de mesajul pe care îl duc în comunitățiile lor și de educația în spirit cercetășesc pe care o practică. Mă bucur că s-au înființat mai mult de 10 centre locale, fiecare având o activitate deosebită anul trecut. Din păcate au fost și desființate două centre locale.

Patru membri au candidat pentru posturile vacante din Consiliul Director al Organizației: Vlad Hodor, Cristina Farcaș, Mircea Ciobanu și Marius Cionca. Ei și-au prezentat candidatura și au primit din partea sălii atât întrebări cât și mulțumiri. Asta deoarece unii dintre ei sunt persoane care s-au implicat în numeroase activități și au dat o mână de ajutor unde au putut și cred că lumea i-a votat mai mult pe aceste considerente, decât pe discursul prezentat la Adunare. Vlad, Mircea și Cristina fac parte acum din Consiliul Director al organizației naționale.

ONCR a aderat la Consiliul Tineretului din România, acest lucru fiind un beneficiu mutual: cercetașii primesc reprezentare în forumuri și consilii de tineret, dar și în probleme legislative de care se ocupă Consiliul Tineretului, iar acesta primește, cu ajutorul cercetașiilor, reprezentare în comunitați mai mici.

La final am avut un moment așteptat de toți: lansarea evenimentului RoJam 2.0 17.

Aceasta a fost experiența mea la Adunarea Generală a ONCR, care mi-a dat o vedere de ansamblu asupra cercetășiei în România. Țineți-o tot așa și fiți Gata oricând!

scris de: Cernat Diana