Jamboreea Central Europeană 2016

Antonia Boilă, Sebastian Candale, Eduard Costea, Șerban Floștoriu, Alexandra Iclănzan și Bogdan Păcurar din patrula Phoenix au reprezentat Centrul Local Tîrgu Mureș la Jamboreea Central Europeană ce a avut loc între 4 și 13 august în orașul Wrocław din Polonia. Despre experiența lor puteți citi în rândurile de mai jos.

Ziua a I-a. După câteva ore de mers cu trenul și nelipsiți de peripeții, am ajuns la Cluj unde, în autogară, ne-am întâlnit cu o mare parte din contingentul României alături de care urma să ne petrecem următoarele două săptămâni. Ne-am urcat în autocar și am pornit spre Wrocław. La Oradea am făcut ultima oprire în țară pentru a îi întâmpina pe membrii orădeni ai contingentului, printre care și liderul nostru, Elias.

Ziua a II-a. Istoviți de drumul care părea că nu se mai termină, am ajuns într-un final în Wrocław – capitala culturală europeană a anului 2016 – un oraș plin de istorie și cultură aflat în sudul Poloniei. 

Neștiind drumul spre zona camp-ului am ocolit jumătate de oraș, dar am ajuns într-un final pe malul râului Odra, unde, într-o mică vale, se aflau primele corturi, cele ale organizatorilor. Zona era pustie, dar următoarea dimineață lucrurile au început să se schimbe și, treptat, mica vale s-a umplut de corturi, tineri și veselie.

Ziua a IV-a. Prima zi de activități a început și iată-ne plecând să descoperim orașul. Wrocław a fost fantastic, iar organizarea pe patrule ne-a dat ocazia să ne împrietenim cu colegii români din subcampul nostru (cei din Oradea). Ziua a fost plină de activități și am rămas cu o grămadă de imagini întipărite în minte.

Ziua a V-a. A două zi am fost repartizați la o activitate în cadrul programului "scout service", despre care pot spune că a fost mai puțin reușită. Această activitate a constat în curățarea și amenajarea unui parc, alături de personalul angajat special pentru asta. Activitatea nu a fost foarte interesantă, în opinia mea, deoarece am lucrat trei ore, iar două ore am stat neavând nimic altceva de făcut. Totuși, per total a fost OK și ne-am distrat și în acele condiții.

Ziua a VI-a. Următoarea zi ne-am trezit și ne-am pregătit pentru atelierele artistice, unde am desenat scrijelind, folosind-ne de picioare sau cu hena. Pentru prima oară am resimțit senzația de foame, pentru că, ce-i drept, mâncarea oricât de bună ar fi fost (nu exagerat) a fost puțină. Apoi, că în fiecare zi, ne-am bucurat de timpul liber pus la dispoziție de organizatori, care, fără excepții, era mult, de multe ori toată ziua de la ora 3 încolo.

A VII-a zi petrecută în Polonia a început devreme pentru noi, la ora 5, deoarece trebuia să prindem trenul care ne va duce în aventura de 2 zile – "finding the gold train". Prima parte a zilei am vizitat castelul Ksiaz, al șaselea cel mai mare din Europa, după care a urmat o drumeție ușoară până la muzeul minerilor. Aici, într-o fostă mină de cărbuni, am aflat misterul trenului de aur pierdut de naziști în cel de-al doilea Război Mondial. Seara am dormit într-o școală dintr-un mic oraș.

A VIII-a zi a fost doar pentru drumul înapoi spre camp. A fost o zi de relaxare și de plimbări împreună de colegii români de subcamp prin Wrocław.

A IX-a zi a fost, în opinia mea, cea mai tare activitate din jamboree, intitulată "finding the lost painter", un joc pe patrule mixte în care trebuia să explorăm zona din apropierea campului. Jucând jocuri și povestind unii cu ceilalți am dezlegat misterul din spatele dispariției pictorului, pentru ca în final să îl ajutăm cu "marea lucrare de artă". În urma jocului, trei tîrgumureșeni au fost înnobilați cu titlul de "cel mai bun detectiv al Jamboreei Central Europene 2016": Eduard Costea, Șerban Flostoiu și Bogdan Păcurar. Ei au demonstrat că misterul a putut fi dezlegat.

Ziua a X-a. Nu e ultima zi de activități și profităm din nou de jamboree participând la "meeting the masters". Aici am învățat să fim artiști contemporani. Colaborând cu egiptenii am învățat să ne jucăm cu fotografiile până am reușit să pictăm într-o manieră inedită cu tuș.

Ziua a XI-a. O experiență extrem de interesantă a fost în penultima zi de jamboree – ziua internațională – în care am avut ocazia să descoperim țări și culturi și, în special, mâncarea pe care o avea fiecare de oferit. Am rămas surprinși de ceaiul cu lapte, dar nu mai prejos au fost și celelalte delicatese pe care le-am degustat până seara când ne-am bucurat de o bătaie super reușită cu culoare. O altă zi reușită!

Ziua a XII-a. Iată-ne în ultima zi de jamboree, când cu bucurie și tristețe cântăm pentru ultima data versurile imnului jamboreei și începem să ne luăm rămas bun de la prietenii pe care i-am făcut. Înainte să ne culcăm, ca o ultimă farsă, am înlocuit steagurile subcampurilor cu veste reflectorizante.

Ziua a XIII-a. Ultima zi în Polonia a început cu aceeași pustietate ca în prima zi, trezindu-ne singuri în valea aceea care a găzduit atâtea clipe de neuitat. Pentru ultima oară ne mai plimbăm pe străzile frumosului oraș până după-amiază când ne-am urcat în autocarul care ne-a adus acasă.

La final, ajuns acasă, pot spune că am avut o experiență unică și de neuitat. M-am distrat și abia aștept următoarea jamboree, RoJam 2.0 17.

 

scris de: Eduard Costea (explorator în cadrul unității Onix)