Adunarea Generală ONCR 2017

Există numeroase oportunități și evenimente în care tinerii din ziua de azi aleg să își investească timpul, mai ales frumoasele zile de sfârșit de săptămână. În weekend-ul 31 martie-2 aprilie, unii, cum sunt colegii mei din unitatea de eXploratori Onix a Centrului Local Tîrgu Mureș, au ales să cucerească vârful Toaca din Munții Ceahlău, iar alții, cum sunt eu, au ales să își țină cuvântul dat (după ceva muncă de convingere, ce-i drept) într-un moment în care au hotărât să își urmeze instinctul. Uite așa am ajuns să merg ca invitat la Adunarea Generală Națională 2017 a Organizației Naționale Cercetașii României, unde am fost alături de Violeta Popșor, șef al Centrului Local Tîrgu Mureș și reprezentant RoJAM, și Radu Ioanițescu, lider al ramurii de vârstă eXploratori în același centru și delegat cu drept de vot.

Adunarea Generală ONCR 2017Locul în care s-au adunat aproximativ 150 de cercetași pentru un weekend pentru a decide viitorul organizației a fost casa de cultură a comunei Cristian, județul Brașov, comună în care în luna august a acestui an va avea loc cel mai mare eveniment cercetășesc  din România, RoJAM 2.0 17. Fiind relativ nouă în cercetășie și fiind primul eveniment de genul la care particip, pentru mine procesul a fost unul extrem de fascinant, iar dacă la Adunarea Generală ordinară a centrului meu local am fost destul de vocală, de data aceasta am preferat să stau, să ascult și să iau notițe, nefiind  familiarizată cu situația la nivel național. Am preferat să fiu atentă la punctele de vedere expuse și argumentele aduse, care, în mare, erau pertinente și cu niște baze cât de cât stabile. Cu toate că au fost și discuții mai aprinse, nimeni nu a uitat de spiritul cercetășesc, iar bunătatea și pacea pe care președintele organizației, Sabin Mureșan, o emana constant era molipsitoare.

Pe lângă ascultarea prezentării, implicarea în discuții și votarea subiectelor de pe ordinea de zi, cercetașii prezenți au mai avut posibilitatea de a-și achiziționa diferite lucruri sau articole vestimentare de la Scout Shop sau obiecte făcute din ceramică de la un reprezentant de la (momentan) singurul Centru Scout din țară, Nocrich. De asemenea, în AG-ul de anul acesta a fost încadrată și o seară RoJAM, unde, după cină, ne-am strâns cu toții în jurul focului, am cântat împreună și am povestit. Astfel, am reușit să obțin și o perspectivă mai puțin formală asupra cercetășiei din România și am concluzionat că în ciuda faptului că ne despart poate chiar sute de kilometri, toți suntem antrenați de același spirit cercetășesc, aspirație spre mai bine, dar și de ambiția de a lupta pentru credințele proprii și pentru tot ceea ce Baden Powell a creat.

Am învățat foarte multe în urma acestei experiențe, cum ar fi să nu uit că e foarte important cum „îmi vând” povestea și că îndeplinirea Viziunii 2023 conform căreia „cercetășia este cea mai importantă mișcare educativă pentru copii și tineri din România, cu lideri autentici și integri, care produce schimbări pozitive în comunitate, printr-o organizație sustenabilă, cu un sistem de management organic, eficace și eficient” depinde de fiecare din noi în parte. Am înțeles mult mai bine cum își desfășoară ONG-ul acesta din care fac parte activitatea și faptul că nu e deloc ușor. Am cunoscut mulți oameni noi și am legat câteva prietenii. Cu toate că la început am fost puțin sceptică, a fost într-adevăr o experiență care mi-a deschis foarte mult ochii și pe care o prețuiesc.

scris de: Anca-Ana Sâmpetrean (explorator în cadrul unității Onix)